Monday, November 26, 2007

Orkid "Kelapa Sawit"




Orkid jenis ini digelar orkid "kelapa sawit" kerana rupanya seperti anak pokok kelapa sawit.

Bunganya yang berwarna ungu itu kecil sahaja saiznya tetapi indah dan menarik dipandang mata serta tahan berminggu-minggu lamanya.

Penjagaannya tidak susah sangat kerana ia tumbuh di atas tanah dan tidak memerlukan penjagaan yang rapi seperti orkid lain, contohnya Cattleya.

5 comments:

Anonymous said...

Orkid ini dulu mak saya ada tanam.

A.S.

alang bidara said...

Sdr A.S.

Orkid ini memang mudah dijaga.

~~@lyci@~~ said...

alang, ni cara nak paste image kat dalam forum OAPM

oh, alang nak letak gambar kat sini yer...

1. klik button insert image yg kat atas tu. nnt akan keluar mcm nie..

[img][/img]

2. kemudia alang copy hyperlink image dari blog alang, past kat sini. contoh:

[img][color=Red]http://bp3.blogger.com/_IjNQj3_qjoQ/R0UwDj_G__I/AAAAAAAAA54/X5avQyZK21k/s1600-h/pondok.jpg[/color][/img]

** mesti ambil link dr http tau..

3. then alang preview dulu. tengok image keluar ke tak..

alang bidara said...

Terima kasih, Alycia... nanti alang cuba buat begitu... :)

bgreenfertilizer said...

Alang, duk kat Selangor kan?
Muh le join KELAB ANGGERIK SHAH ALAM. Kami setiap bulan ada buat pameran anggerik di SACC Mall.