Monday, September 04, 2006

Penjagaan Orkid (2)




Setelah 'menjelajah' di dalam internet mencari maklumat tentang penjagaan orkid, saya temui banyak petua dan petunjuk bagi menjaga orkid.

Oleh kerana banyaknya bahan yang terdapat di dalam internet, maka saya cadangkan pembaca hendaklah terlebih dahulu melayari laman web Jabatan Pertanian yang padat dengan maklumat.

Bagi Bahasa Melayu: http://agrolink.moa.my/doa/bdc/bungaorkid.html
Bagi Bahasa Inggeris: http://agrolink.moa.my/doa/bdc/Orchids.html

Sesungguhnya di laman-laman di atas terdapat maklumat yang mamadai bagi penggemar-penggemar orkid yang baru mula berjinak-jinak dengan hobi orkid ini.

Selamat membaca dan mendapat maklumat.

Bila sudah habis dibaca, maka bolehlah cuba pencarian perkataan "orchids" di dalam ruangan "search" Google....

6 comments:

Anonymous said...

tq atas info tersebut..Actually saye tgl kat umah flat..jadi tebatas sket nak bela orkid ni.. tak boleh nak tanam byk2.. time saye beli pokok tu,bungenye kemain panjang lagi..byk betul kuntumnye..tapi bila da lame2.. jadi pendek pulak..saye beli da lebih kurg 4bulan..bungenye pon tak berape besar..saye ade jgk letak baja semburan..2 kali seminggu..mungkin pokok tu tengah proses menyesuaikan diri kot..ade org kate,bile bunge tu da kembang kene potong..biar tunas lain cepat tumbuh..betul ke? kelakar betul time memula jatuh cinta dgn orkid ni..saye pergi pameran orkid di johor bahru..geramnye tgk bunge cantik2..saye borong 3pasu..da balik umah saye tak puas hati..esoknye saye pegi lagi..beli lagi 6pasu..haha..sampai rumah tak tahu nak letak mane..encik dgn wife pulak macamane boleh terjebak ek? bole kite share ke?
-----elis------

bgreenfertilizer said...

Alang Bidara,

Saya ada menulis artikel berkenaan Teknik dan Taktik penanaman anggerik di Malaysia di http://bgreenfertilizer.googlepages.com/tipmenanamorkiddimalaysia Ia dirulis berdasarkan pengalaman sendiri, perbincangan dengan kawan kawan orkid, buku2 dan internet.

Adik hehe said...

sgt cantik bunga orkid.dulu sy x suka sgt dgn bunga tapi apbila sy tgk mak sy sgt3 suka dgn bunga,sjak itu sy sgt suka,sgt tenang dan cantik apa yg dkurniaan ALLAH,kpada semua penggemar bunga trutamanya bunga orkid,smoga bunga kalian tumbuh segar...

Ainiey said...

Salam.,sgt cantik bunga orkid ni..mak sy pggmar bga orkid dan ingin brtnya psal pnjgaan bga orkid.Prlu letak baja @ x kats bga orkid yg sdg brbunga?..

Ainiey said...

Salam.,sgt cantik bunga orkid ni..mak sy pggmar bga orkid dan ingin brtnya psal pnjgaan bga orkid.Prlu letak baja @ x kats bga orkid yg sdg brbunga?..

Ainiey said...

Salam.,sgt cantik bunga orkid ni..mak sy pggmar bga orkid dan ingin brtnya psal pnjgaan bga orkid.Prlu letak baja @ x kats bga orkid yg sdg brbunga?..